Mango jest niewątpliwie jednym z najsłodszych, a przy tym najsmaczniejszych owoców. Niektórzy mają jednak sporo problemów z jego bezproblemowym obraniem. Podpowiadamy, jak to skutecznie zrobić.
Przed zakupem mango powinniśmy dokładnie ocenić stan owoców w sklepie. Warto wybierać te, które nie są uszkodzone i nie były wielokrotnie „macane”. Warto także pamiętać, że dojrzały owoc pod naciskiem powinien się lekko odkształcać.
Dodatkowo wybierajmy te owoce, które mają mocno wyczuwalny, świeży i apetyczny zapach. Skórka z kolei nie powinna zostawiać jakichkolwiek wątpliwości. Jeśli dojrzymy jakiekolwiek niedoskonałości, odstawmy owoc.
Przed obraniem mango myjemy owoc pod bieżącą wodą. Znajdujemy miejsce, w którym widać jak umiejscowiona jest podłużna i płaska pestka. Część owocu odcinamy przy samej pestce wzdłuż płaskiej strony pestki. Drugą część owocu również odcinamy.
Otrzymamy dwa duże kawałki miąższu ze skórką i plaster z pestką. Ściągamy z niego skórę przy pomocy małego nożyka lub obieraczki do warzyw. Potem możemy pokroić owoc w tzw. szachownicę.