Sernik gotowany to wyśmienita alternatywa dla tego klasycznego – pieczonego. Jego przygotowanie nie zajmuje nawet 30 minut, a w smaku przebija wszystkie wersje tego ciasta. Jeśli nie próbowałeś jeszcze sernika w takiej wersji, koniecznie musisz to zrobić. Na pewno nie pożałujesz, poznaj przepis.
Sernik to deser uwielbiany prawie przez każdego z nas. Idealny to ten, który jest lekki, delikatny i pyszny w smaku. Dziś przedstawiamy rewelacyjny przepis na nieco inną wersję tego pysznego wypieku – sernik gotowany. Zrobisz go w niecałe pół godziny, a w smaku jest obłędnie puszysty i kremowy. Poznaj przepis.
Sernik gotowany – jego smak podbije serce każdego smakosza
Składniki:
Spód:
1 opakowanie herbatników + mleko
Masa serowa:
1kg sera w wiaderku
5 żółtek
150g masła
1,5 szklanki cukru
kilka kropel aromatu arakowego
4,5 łyżki budyniu śmietankowego
pół szklanki mleka
Przygotowanie:
Herbatniki ułóż na spodzie blaszki (24cm), a potem pokrop je delikatnie mlekiem.
Przygotuj masę serową. Do miski wlej mleko oraz wsyp budyń śmietankowy, następnie wymieszaj i odstaw. W garnku umieść ser z wiaderka, żółtka, masło, cukier, a na koniec dodaj kilka kropel aromatu arakowego. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu i mieszaj do czasu, aż masa stanie się jednolita.
Wtedy dolej rozrobiony w mleku budyń, następnie cały czas mieszaj do momentu, aż całość zgęstnieje. Wylej ciepłą masę od razu na wyłożone wcześniej herbatniki, a potem odstaw do wystygnięcia. I gotowe, smacznego!