Murzynek puszysty jak chmurka, a w dodatku niezwykle wilgotny. Okazuje się, że wszystko to dzięki sekretnemu składnikowi, który sprawia, że ciasto jest obłędnie smaczne. Sprawdź i wypróbuj!
Murzynek to ciasto czekoladowe, które uwielbiają zwłaszcza dzieci. Jak go zrobić, żeby był puszysty, lekki i niezwykle aromatyczny w smaku? Okazuje się, że trzeba dodać pewien składnik, który podkręci i urozmaici cały wypiek.
Murzynek puszysty jak chmurka. Dodaj ten składnik, a będziesz zachwycony jego smakiem
Chcesz żeby murzynek miał wyśmienity smak, a jednocześnie był puszysty i aromatyczny? Wystarczy, że dodasz do ciasta łyżkę miodu gryczanego. To właśnie on sprawi, że ciasto będzie bardzo smaczne i delikatne, a podczas pieczenia w mieszkaniu będzie unosić się piękny aromat. Jeśli chcesz by murzynek był puszysty niczym chmurka, to pamiętaj o ubiciu białek jaj i dodaniu ich na sam koniec. Poznaj przepis!
Składniki:
» 1,5 szklanki mąki
» 1 szklanka cukru
» 250 g margaryny
» 4 jajka
» 7 łyżek wody
» 1 łyżeczka sody
»1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 3 łyżki kakao
» 1 cukier wanilinowy
» 1 łyżka miodu gryczanego
Przygotowanie:
Do garnka wsyp cukier, cukier wanilinowy, miód gryczany wodę, kakao oraz margarynę, następnie podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstaw do przestudzenia.
Mąkę wsyp do miski, a potem dodaj proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszaj wymieszaj. Białka jaj oddziel od żółtek, a potem ubij je z dodatkiem szczypty soli na sztywną i błyszczącą pianę.
Do masy czekoladowej dodaj żółtka i zmiksuj całość dokładnie mikserem. Dodawaj mąkę cały czas miksując, a na koniec dodaj ubitą wcześniej pianę z białek. Zmiksuj dosłownie przez kilka sekund, tylko do momentu połączenia składników. Wlej do formy o wymiarach 24 cm. oraz piecz murzynka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę do suchego patyczka.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe, smacznego!