Marchew jest jednym z tych warzyw, które bez problemu można przechowywać przez długi czas. Aby jednak nie straciła swoich walorów smakowych i odżywczych, musimy zadbać o jak najbardziej odpowiednie warunki do jej przetrzymywania.
Najlepiej, aby marchew była przechowywana w niskiej temperaturze. Idealnie, jeśli nie przekracza ona pięciu stopni Celsjusza. Jeśli zatem chcemy przetrzymać kilka sztuk tego warzywa, wystarczy wrzucić je do dolnej szuflady w lodówce.
Jeżeli jednak zaopatrzymy się w dużą ilość marchwi w celu np. przechowywania jej na zimę, oprócz temperatury ważna jest również wilgotność i „towarzystwo”. Nie powinniśmy trzymać marchwi w pobliżu owoców, zwłaszcza jabłek.
Dobrym miejscem do przechowywania tego warzywa w domach jednorodzinnych jest nieogrzewana piwnica. Można ją również umieścić w innych pomieszczeniach gospodarczych lub nawet w altanie ogrodowej.
W przypadku mieszkania w bloku niektórzy decydują się na trzymanie wielu sztuk marchwi w szafkach kuchennych. Dobrze, jeśli uda nam się wygospodarować nieco miejsca na balkonie, gdzie bez problemu możemy ją przechowywać.