Niezwykła odsłona sernika, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Jego przygotowanie różni się od tego klasycznego, a w smaku jest tak pyszny, że dosłownie rozpływa się w ustach. Warto wypróbować tego przepisu.
Ten sernik bazuje na pysznym, ciasteczkowym spodzie i dwóch smakach masy serowej – śmietankowej i czekoladowej z dodatkiem nutelli. To połączenie jest prawdziwą bombą smakową. Warto czasem wyjść nieco poza schematy i przygotować coś klasycznego, ale w zupełnie innym wydaniu. Ten smak z pewnością zostanie z tobą na dłużej. Po upieczeniu sernik rozpływa się w ustach, to prawdziwy raj dla podniebienia. Poznaj przepis.
Niezwykła odsłona sernika – rewelacyjny w smaku i lekki jak chmurka
Składniki:
Spód:
» 250 g mielonych ciastek
» 100 g margaryny lub masła
Masa serowa:
» 500 g twarogu mielonego tłustego
» 100 g cukru
» 2 jajka
» 150 ml śmietanki 36%
» 20 g Nutelli
» 2 opakowania cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Ciasteczka zmiel w malakserze oraz dodaj do nich rozpuszczoną margarynę lub masło. Wymieszaj i rozłóż na blaszce o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miski dodaj jajka, cukier oraz cukier wanilinowy i zmiksuj na gładką, puszystą i jasną masę. Dodaj twaróg oraz śmietankę 36%, następnie zmiksuj do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Odłóż 1/3 masy serowej do oddzielnej miseczki i dodaj do tej części nutellę, a potem zmiksuj do połączenia składników.
Większą część masy serowej wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj powierzchnię, następnie wyłóż warstwę z nutellą, delikatnie rozprowadź masę i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz sernik przez 40 minut, a potem po upieczeniu poczekaj aż ostygnie. I gotowe, smacznego!