Zapiekany kalafior z ciecierzycą to bardzo sycący i zdrowy obiad, mimo tego, że składniki na to nie wskazują.
Przepis, który znajduję się poniżej wyróżnia się prostą recepturą i szybkością wykonania. Zebranie wszystkich składników zajmuję zaledwie 5 min, a reszta to tylko pieczenie. To danie urozmaici Twoją kuchnie i nada jej nowych smaków.
Przepis na zapiekany kalafior z ciecierzycą
Składniki:
– ½ kalafiora
– puszka gotowanej ciecierzycy
– 15 pomidorków koktajlowych
Składniki na marynatę:
– olej 15ml
– 1 łyżka wody
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 1 łyżeczka curry
Przygotowanie:
Kalafiora kroimy na małe różyczki, a następnie pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół. W kolejnym kroku odcedzamy ciecierzycę i suche kulki wrzucamy do reszty składników. Do przygotowania marynaty potrzebujemy szklanki lub małej miseczki, do której wrzucamy wszystkie składniki i mieszamy. Na koniec marynatę dokładnie łączymy z przygotowaną mieszanką i całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Danie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 20 min. Smacznego!