Gofry chrupiące i lekkie jak piórko to marzenie każdego kucharza. Aby były perfekcyjne, okazuje się, że wystarczy dodać jeden tajemniczy składnik. Dzięki niemu wyjdą przepyszne!
Gofry to świetny deser, który możemy podać po obiedzie czy też na podwieczorek. Idealnie smakują z bitą śmietaną, czekoladą czy owocami, albo z samym dżemem. Mało kto wie, że trzeba dodać do nich pewien składnik, który nada im niezwykłej lekkości i sprawi, że będą bardzo chrupkie i lekkie niczym piórko. O jakim składniku mowa? Sprawdź i koniecznie wypróbuj, bo warto.
Gofry chrupiące i lekkie jak piórko – dodaj ten składnik, a ich smak cię zaskoczy!
Na pewno wiele osób zna patent na pulchne pączki z dodatkiem ziemniaków. Okazuje się, że dodanie ziemniaka do ciasta na gofry spowoduje podobny efekt. Dzięki temu nie tylko będą lekkie i puszyste, ale przede wszystkim nieziemsko chrupiące. Poznaj przepis na gofry z ziemniakami.
Składnik:
» 2 szklanki mąki pszennej
» 2 szklanki mleka
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» szczypta soli
» 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
» 1/3 szklanki oleju
» 2 jajka
» 1 mały ugotowany ziemniak
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaka do miękkości, obierz ze skórki i zmiel na papkę, następnie odstaw do wystudzenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną piankę z dodatkiem szczypty soli. Do miski z żółtkami dodaj mąkę pszenną, mleko, proszek do pieczenia, cukier, olej, a na koniec ziemniaka. Całość zmiksuj dokładnie, aby nie było grudek, a potem dodaj ubitą piankę z białek. Delikatnie wymieszaj, następnie smaż gofry w nagrzanej gofrownicy przez 5-6 minut.
Podawaj je z ulubionymi dodatkami: nutella, owoce, dżem, bita śmietana lub po prostu posyp je cukrem pudrem. I gotowe, smacznego!