Ogórki z racji na swój smak i właściwości zdrowotne są chętnie używane w kuchni. Przyrządzona z nich mizeria jest doskonałym uzupełnieniem obiadu. Poza tym warzywa te stanowią świetny dodatek do sosów czy zup. Można stworzyć z nich rozmaite, pyszne przetwory. Jednak czasami zdarza się, że gdy obierzemy ogórka ma on delikatnie gorzkawy posmak. Dowiedzcie się, z czego to wynika i jak temu zapobiec.
Jak poprawnie obierać ogórki?
Zdecydowana grupa ludzi popełnia błąd przy obierania ogórka, a mianowicie zaczyna obieranie warzywa od ciemnej końcówki. W łodydze obecne są bowiem gorzkie związki (kukurbitacyny), które wnikają do tej części ogórka. Usuwając skórkę w taki sposób, doprowadzamy do tego, że całe warzywo ma charakterystyczny, gorzkawy posmak.
Jak temu zapobiec?
Sposób jest prosty, wystarczy, że obieranie ogórków zawsze będziemy zaczynać od jasnej strony. Dzięki temu potrawy przygotowane z ich dodatkiem zawsze wyjdą idealnie.
Walory zdrowotne ogórków
Oprócz znakomitego smaku ogórki mają również mnóstwo walorów zdrowotnych. Są bogactwem składników mineralnych i witamin, które są korzystne dla zdrowia. Mimo że składają się głównie z wody, to zawarty w nich błonnik pokarmowy usprawnia procesy trawienne. W dodatku zmniejszają stężenie cholesterolu i pomagają usunąć nadmiar toksyn z organizmu. Regularne spożywanie ogórków wpływa też korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci.