Tłusty Czwartek już za kilka dni, dlatego najwyższy czas wypróbować przepisu na faworki. Poznaj rewelacyjny sposób, dzięki któremu wyjdą kruche i niesamowicie delikatne!
Tuż obok pączków, faworki to obowiązkowa pozycja na stole w ukochane święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek. Mówi się, że zjedzone słodkości w ten dzień nie tuczą, dlatego to idealny czas na pichcenie. Jest pewien sposób, który sprawia, że wychodzą one niesamowicie delikatne i kruche.
Zrób faworki w ten sposób – będziesz zaskoczony ich smakiem!
Ten rewelacyjny sposób przygotowania jest bardzo prosty. A mianowicie chodzi o to, by jak najcieniej rozwałkować ciasto. To dlatego faworki wychodzą przepyszne i chrupkie. Pyszne domowe faworki to wyrób nieporównywalny do gotowych sklepowych produktów, wypróbuj tego przepisu.
Składniki:
» 2 żółtka
» 160 g mąki pszennej
» 3 płaskie łyżki śmietany 18%
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» szczypta soli
» 1 łyżeczka cukru wanilinowego
» 1 łyżeczka spirytusu/czystej wódki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Zagniatamy na gładkie ciasto, a następnie kilka razy uderzamy ciastem o blat stolnicy. Ciasto należy bardzo cienko rozwałkować. Następnie nożem wykrawamy paski (kształt równoległoboków). Na środku paska trzeba zrobić nacięcie za pomocą noża.
Przez te nacięcia przekładaj jeden koniec paska. Następnie lekko rozciągnij i wyrównaj faworka. Na patelnię lub do mniejszego garnka wlewamy olej roślinny. Gdy olej będzie rozgrzany wrzucaj przygotowane chruściki do oleju i smaż na zloty kolor.
Gotowe faworki oprósz cukrem pudrem. Smacznego!