Zrób jajecznicę w ten sposób, a będzie puszysta i niezwykle kremowa. Proste połączenie subtelnego jajka z wyrazistym smakiem boczku. Poznaj przepis.
Jajecznica to klasyczne danie śniadaniowe większości Polaków. Z dodatkiem boczku smakuje wybornie. Przepis poniżej prezentuje wyśmienity sposób, dzięki któremu jajecznica będzie wprost obłędnie kremowa i pulchna.
Zrób jajecznicę w ten sposób – jej smak zachwyci każdego
Sekretem kremowej konsystencji i puszystości jest przede wszystkim czas smażenia, średnia temperatura patelni, niezbyt mocno rozmieszane jajka i… masło dodane pod koniec smażenia. Poznaj przepis!
Składniki:
» 4 jajka
»100 g boczku
»1 cebula dymka ze szczypiorkiem
»1 łyżka zimnego masła
» sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i pieprzu, następnie bardzo delikatnie wymieszaj. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj i odłóż. Boczek pokrój na niewielkie kawałki, następnie podsmażaj na patelni bez tłuszczu. Zdejmij z patelni boczek i wsyp cebulkę, zeszklij ją na wytopionym tłuszczu z boczku. Gdy się zeszkli, dodaj z powrotem boczek i od razu wlej jajka.
Zmniejsz temperaturę patelni i nie mieszaj od razu – zetrzyj na tarce zimne masło wprost na jajka. Dopiero wtedy zacznij delikatnie mieszać jajka, a kiedy zaczną się ścinać możesz zdjąć patelnię z ognia i jeszcze chwilę zaczekać, aż jajka będą mieć odpowiednio kremową konsystencję. Wykładaj na talerze i posyp posiekanym szczypiorkiem. I gotowe, smacznego!