Sól jest nieodzownym składnikiem wielu potraw, jakie przygotowujemy w naszych kuchniach. Z jej dodatkiem wszystkie dania są bardziej wyraziste i aromatyczne. Warto jednak wiedzieć, na jaki jej rodzaj się zdecydować.
Zdecydowanie nie polecanym rodzajem soli jest tradycyjna, kuchenna. Mimo, że jest ona najpopularniejsza i powszechnie stosowana, raczej nie warto jej używać, ponieważ nie ma „zbyt wiele do zaoferowania”.
Sól kamienna z kolei nie jest oczyszczana chemicznie i jest wydobywana w bryłach, po czym kruszona. Nieznaczne zabrudzenie sprawia, że jest bogatsza w przydatne składniki mineralne. Najlepiej nadaje się do konserwowania żywności i przygotowywania kiszonek.
Sól morska z kolei jest pozyskiwana z odparowania wody z dna oceanów i mórz. Znajduje się w niej mnóstwo minerałów, które zapewniają wyrazisty smak, a to sprawia, że można jej używać mniej. Ma także zastosowanie w medycynie.
Sól himalajska natomiast posiada lekko różowe zabarwienie i słusznie została uznana za najczystszą na świecie. Często jest używana przez wegan i wegetarian. Nadaje się do przyprawiania wszelkich potraw, nawet tuż przed podaniem.