Kruche maślane ciasteczka uwielbiane są szczególnie przez dzieci. W smaku są pyszne i chrupiące. Poznaj przepis, a nie zjesz już żadnych innych!
Ciasteczka zrobione w domu są o wiele bardziej zdrowsze i chętniej zjadane przez najmłodszych jak i dorosłych. Dzieci będą miały też świetną zabawę przy ich przygotowaniu. Foremkami do ciasteczek mogą wykrawać dowolne kształty, a następnie dekorować gotowe ciasteczka np. lukrem, czekoladą, kolorowymi posypkami. Ciasteczka bez dodatków są również bardzo smaczne. Poznaj przepis!
Kruche maślane ciasteczka – przepis
Składniki:
» 300 g mąki pszennej
» 150 g zimnego masła
» 70 g cukru pudru
» 1 średniej wielkości zimne jajko
» 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
» szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę, pokrój zimne masło na mniejsze kawałki i dodaj do mąki. Dodaj resztę składników, następnie wszystko zagnieć na gładką masę. Z ciasta uformuj kulę, a potem delikatnie ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Kulę ciasta wstaw do lodówki na godzinę.
Zimne ciasto szybko zagnieć i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, następnie wykrój dowolne kształty i ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C do zarumienienia. Gotowe ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętej puszce do 8 tygodni. Smacznego!