Sernik na zimno w 15 minut to przepyszne ciasto na jogurtach greckich Szczególnie polecany na upalne dni i nie tylko. Poznaj rewelacyjny przepis!
Sernik na zimno można przygotować o każdej porze roku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby smakiem wrócić do cudownego lata i ciepłych dni. Ciasto przygotujesz bardzo szybko. Ciasteczkowy spód i pyszna masa to połączenie wyśmienite! Okazuje się, że wystarczy dodać rozpuszczoną białą czekoladę do masy, a sernik będzie miał przepyszny aromat i smak. Poznaj przepis!
Sernik na zimno w 15 minut – tak pyszny, że musisz spróbować
Składniki na spód ciasta:
100 g kakaowych herbatników
50 g masła o temperaturze pokojowej
Składniki na masę:
» 800 g jogurtu greckiego
» 330 ml schłodzonej śmietany 30 %
» pół opakowania schłodzonego serka mascarpone
» 3/4 szklanki cukru
» 100 g białej czekolady
» 3 łyżki soku z cytryny
» 6 łyżeczek żelatyny w proszku
» 8 łyżek zimnej wody
Przygotowanie:
Herbatniki zmiel w malakserze, przełóż do miseczki i dodaj roztopione masło. Tortownicę (20cm) wyłóż papierem do pieczenia u wyłóż ciasteczkowy spód. Wyrównaj dobrze jego powierzchnię.
Do miseczki dodaj jogurt grecki, wsyp cukier, sok z cytryny, a potem zmiksuj całość. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia, a potem rozpuść ją w kąpieli wodnej i przestudź. Dodaj do masy jogurtowej i ponownie zmiksuj. Śmietanę i serek mascarpone przełóż do miski i ubij, a potem dodaj do masy i zmiksuj.
Białą czekoladę pokrój na małe kawałeczki. Rozpuść ją w mikrofali, następnie wlewaj cienkim strużkiem do masy jogurtowo-serowej. Na koniec dodaj żelatynę i delikatnie wymieszaj.
Gotową masę wlej do tortownicy, następnie umieść sernik w lodówce na kilka godzin. Gdy stężeje możesz polać wierzch np. polewą czekoladową. Smacznego!