Sos beszamelowy jest nieodzownym składnikiem wielu pysznych potraw, takich jak lasagna, zapiekanka czy różnego rodzaju makarony. Niestety wielu osobom jego przygotowanie sprawia nieco problemów. Poniższy przepis znacznie to ułatwi.
Przed przystąpieniem do przygotowania sosu beszamelowego trzeba pamiętać, że bardzo ważna jest gramatura posiadanych składników. Od tego czynnika w głównej mierze zależy, czy wyjdzie on nam odpowiednio.
Do przyrządzenia sosu beszamelowego potrzebujemy 25 g masła, 40 g mąki pszennej, 500 ml ciepłego mleka, sól i pieprz, niecałe pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, a także szczyptę szafranu, choć nie jest on wymagany.
Na początek rozgrzewamy masło na patelni, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż do powstania gładkiej masy. Cały czas mieszając dodajemy mleko, aż w efekcie powstanie nam gładki sos. Nie możemy na tym etapie dopuścić do powstania grudek.
Potem doprawiamy sos solą i gotujemy przez kilka minut, ciągle mieszając. Kiedy sos zgęstnieje i stanie się puszysty, jest gotowy. Na koniec możemy doprawić świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.