Babeczki z tym dodatkiem są nie tylko obłędne w smaku, ale też puszyste, delikatne i wilgotne w środku. Ten składnik sprawia, że są też niezwykle aromatyczne. Poznaj przepis.
Babeczki uwielbia każdy z nas. Można zrobić je w wielu różnych wersjach, ale najbardziej popularne są czekoladowe. Mało kto wie, że jest ich zupełnie inna i również przepyszna wersja. Jeden dodatek sprawia, że dosłownie będą rozpływać się w ustach po upieczeniu.
Babeczki z tym dodatkiem to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Mięciutkie i wilgotne
Tym wyśmienitym dodatkiem jest jabłko, które nadaje niezwykłego aromatu. Dzięki niemu babeczki są tak pyszne, mięciutkie i wilgotne, że z pewnością przypadną do gustu każdemu. Babeczki jabłkowe to świetna alternatywa dla tych klasycznych z czekoladą. Poznaj przepis!
Składniki:
» 2 szklanki mąki pszennej
» 1 szklanka cukru
» 3/4 szklanki oleju
» 2/3 szklanki mleka
» 4 jajka
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» pół łyżeczki cynamonu
» 1 jabłko
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną piankę. Do miski z żółtkami dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier, olej i cynamon. Zmiksuj całość na gładką masę bez grudek, a potem dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj. Wlej masę do kokilek lub formy na babeczki.
Jabłko obierz i pokrój na cienkie plasterki, następnie powtykaj je do masy z babeczek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 30 minut.
Po upieczeniu posyp babeczki cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!