Bitki wołowe to pomysł na udany rodzinny obiad. Duszone kawałki mięsa z dodatkiem cebulki i innych warzyw to rewelacyjna kompozycja, która wprost rozpływa się w ustach. Sos do bitek na bazie śmietany i chrzanu to bardzo aromatyczne uzupełnienie, które świetnie harmonizuje ze smakiem wołowiny. Sprawdź recepturę na bitki wołowe od Ani Starmach.
Bitki wołowe duszone w sosie własnym to danie obiadowe, którego musisz spróbować. Mięso zachowuje wszystko to, co najlepsze, a więc soczystość, miękkość i delikatność. Otoczone kremowym sosem nabiera wyrazistego smaku. Bitki można podać w towarzystwie ziemniaków, np. w postaci purée. Danie warto wzbogacić o świeże warzywa. Doskonała będzie surówka z czerwonej kapusty, buraczki albo jarzyny gotowane na parze.
Przepis na bitki wołowe od Ani Starmach
Składniki na 3-4 porcje:
marchew
750- 800 g wołowiny bez kości, np. udźca
3 duże cebule
2 łyżki śmietany 18%
korzeń pietruszki
3 ząbki czosnku
łyżeczka chrzanu tartego
2 liście laurowe
mąka pszenna
szczypta majeranku suszonego
olej roślinny do smażenia
sól, pieprz
4 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w cienkie plastry, rozbijamy lekko za pomocą tłuczka do mięsa. Każdy kawałek obtaczamy w mące, a następnie podsmażamy na oleju na złoty kolor. Przekładamy porcje do dużego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, łączymy z mięsem. Wszystko doprawiamy majerankiem, dorzucamy ziele angielskie, listki laurowe i smażymy przez parę minut. Na tym etapie dolewamy wodę, aby zakryła bitki, dodajemy korzeń pietruszki, całą marchewkę i dusimy pod przykrywką na bardzo małym płomieniu przez 2-3 godziny, aż mięso idealnie zmięknie. Smacznego.