Niezwykła wersja ciasta marchewkowego, która zachwyci każdego smakosza. Jeden składnik dodany do ciasta sprawia, że smak staje się bardziej aromatyczny i wyrazisty. Poznaj przepis!
Ciasto marchewkowe to szybki i bardzo smaczny wypiek. Idealny do filiżanki kawy po obiedzie i nie tylko. Okazuje się, że jest pewien dodatek, który całkowicie odmieni smak ciasta i sprawi, że po upieczeniu będzie bardzo wilgotne i aromatyczne. Poznaj rewelacyjny przepis.
Niezwykła wersja ciasta marchewkowego. Ten 1 składnik sprawi, że będzie wilgotne i przepyszne
Aby ciasto marchewkowe było bardziej aromatyczne, wilgotne i pyszne, dodaj do ciasta zmielone, podprażone orzechy laskowe. Odmienią i urozmaicą smak ciasta. Poznaj przepis.
Składniki:
» 400 g marchewki (waga po obraniu)
» 5 jajek
» 1 szklanka cukru
» 20 g cukru wanilinowego
» 1 łyżeczka przyprawy do piernika
» 3/4 szklanki oleju
» 1 i 3/4 szklanki mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 50 g orzechów laskowych prażonych
» 1 łyżeczka cynamonu + pół łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Marchewki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Orzechy laskowe podpiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach, a następnie usuń z nich łupinki i zmiel w malakserze. W misce wymieszaj mąkę, kakao przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia i zmielone orzechy laskowe, a potem wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek, następnie ubij je na błyszczącą, sztywną piankę. Do miski z żółtkami dodaj cukier i cukier wanilinowy, a następnie miksuj do uzyskania puszystej i jasnej masy. Wlej olej i ponownie zmiksuj do połączenia się składników. Stopniowo wsypuj mąkę i miksuj na najniższych obrotach, następnie dodaj starte marchewki.
Na koniec dodaj do masy ubitą piankę z białek, a potem wlej całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 1 godzinę do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. I gotowe, smacznego!