REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj majonez do ciasta czekoladowego. Będzie oszołamiająco wilgotne

Dodaj majonez do ciasta czekoladowego. Będzie oszołamiająco wilgotne

ciasto czekoladowe
fot. Pixabay

Czy wiesz, że aby otrzymać perfekcyjnie wilgotne ciasto czekoladowe, należy dodać do niego… majonez? Ten nietypowy w deserach składnik sprawi, że twój wypiek będzie po prostu mistrzowski. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

REKLAMA

Masz zamiar przygotować ciasto czekoladowe na święta albo ot tak, bez okazji? A może chcesz zaskoczyć rodzinę lub bliskich niecodziennym wypiekiem? Podczas jego przyrządzania dodaj do masy czekoladowej trochę majonezu. Tego produktu nie wyczujesz w gotowym deserze, a wpłynie on pozytywnie na jego strukturę. W efekcie twoje ciasto będzie nieziemsko wilgotne. Sprawdź, jak je zrobić.

Ciasto czekoladowe na majonezie – przepis

Składniki:
1/4 szklanki kakao
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka ciepłej wody
3/4 szklanki majonezu

Przygotowanie:
Kakao rozrób z ciepłą wodą oraz ekstraktem waniliowym, odstaw do wystudzenia, a następnie dodaj majonez i zamieszaj. W większym naczyniu połącz cukier, mąkę i proszek do pieczenia, a potem wlej mokre składniki. Wszystko zmiksuj za pomocą robota kuchennego. Okrągłą formę (średnica ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej przygotowaną masę. Wstaw deser do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz go przez około 40 minut, stosując metodę suchego patyczka. Zanim podasz czekoladowy wypiek, poczekaj, aż ostygnie i udekoruj go polewą albo oprósz cukrem pudrem.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA