Czy wiesz, że aby otrzymać perfekcyjnie wilgotne ciasto czekoladowe, należy dodać do niego… majonez? Ten nietypowy w deserach składnik sprawi, że twój wypiek będzie po prostu mistrzowski. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Masz zamiar przygotować ciasto czekoladowe na święta albo ot tak, bez okazji? A może chcesz zaskoczyć rodzinę lub bliskich niecodziennym wypiekiem? Podczas jego przyrządzania dodaj do masy czekoladowej trochę majonezu. Tego produktu nie wyczujesz w gotowym deserze, a wpłynie on pozytywnie na jego strukturę. W efekcie twoje ciasto będzie nieziemsko wilgotne. Sprawdź, jak je zrobić.
Ciasto czekoladowe na majonezie – przepis
Składniki:
1/4 szklanki kakao
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka ciepłej wody
3/4 szklanki majonezu
Przygotowanie:
Kakao rozrób z ciepłą wodą oraz ekstraktem waniliowym, odstaw do wystudzenia, a następnie dodaj majonez i zamieszaj. W większym naczyniu połącz cukier, mąkę i proszek do pieczenia, a potem wlej mokre składniki. Wszystko zmiksuj za pomocą robota kuchennego. Okrągłą formę (średnica ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej przygotowaną masę. Wstaw deser do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz go przez około 40 minut, stosując metodę suchego patyczka. Zanim podasz czekoladowy wypiek, poczekaj, aż ostygnie i udekoruj go polewą albo oprósz cukrem pudrem.