Jak nie marnować jedzenia po świętach? Wiele osób coraz bardziej przestrzega zasad związanych z wyrzucaniem nadmiernej ilości jedzenia, dlatego warto poznać 3 najlepsze sposoby, które pozwolą tego uniknąć.
Podczas świąt wiele osób przygotowuje bardzo dużo jedzenia. Nie wszystko jednak da się zjeść w szybkim czasie i wtedy jedzenie ląduje w koszu. Jak tego uniknąć? Co można zamrozić? Jak wykorzystać nadmierną ilość jedzenia? Oto 3 sprawdzone sposoby.
Jak nie marnować jedzenia po świętach? 3 rewelacyjne sposoby
Czy można mrozić sałatkę jarzynową?
Sałatka jarzynowa jest wyrzucana najczęściej w większych ilościach. Warto jest przedłużyć jej przydatność do spożycia i zamrozić ją, ale bez majonezu. Podczas jej przygotowania po prostu warto odłożyć same pokrojone warzywa do zamrożenia.
Suchy chleb po świętach – nie wyrzucaj, a wykorzystaj
Chleb to podstawa na świątecznym stole. Jest dodatkiem do bigosu, sałatek i wielu innych potraw. Kiedy zakupimy go zbyt dużo, szybko zeschnie. Ale nie musisz go wtedy wyrzucać, bo możesz go wykorzystać do zrobienia: bułki tartej, grzanek do zupy. Można też zrobić z takiego chleba zapiekanki lub usmażyć go w jajku z serem.
Potrawy Świąt Wielkanocnych – co można zamrozić?
Warto pamiętać, że można zamrozić knedle, pierogi, ryby, bigos. Mało kto wie, że można także zamrozić niektóre ciasta, np. babkę majonezową. Z zup można zamrozić żurek, jednak musi być on bez dodatku śmietanki i kiełbasy.
Dzięki tym prostym sposobom żywność nie zostanie wyrzucona do kosza i będzie można cieszyć się pysznymi daniami na dłużej.