Jak nie marnować jedzenia po świętach

Jak nie marnować jedzenia po świętach? Wiele osób coraz bardziej przestrzega zasad związanych z wyrzucaniem nadmiernej ilości jedzenia, dlatego warto poznać 3 najlepsze sposoby, które pozwolą tego uniknąć.

Podczas świąt wiele osób przygotowuje bardzo dużo jedzenia. Nie wszystko jednak da się zjeść w szybkim czasie i wtedy jedzenie ląduje w koszu. Jak tego uniknąć? Co można zamrozić? Jak wykorzystać nadmierną ilość jedzenia? Oto 3 sprawdzone sposoby.

Jak nie marnować jedzenia po świętach? 3 rewelacyjne sposoby

Czy można mrozić sałatkę jarzynową? 

Sałatka jarzynowa jest wyrzucana najczęściej w większych ilościach. Warto jest przedłużyć jej przydatność do spożycia i zamrozić ją, ale bez majonezu. Podczas jej przygotowania po prostu warto odłożyć same pokrojone warzywa do zamrożenia.

Suchy chleb po świętach – nie wyrzucaj, a wykorzystaj

Chleb to podstawa na świątecznym stole. Jest dodatkiem do bigosu, sałatek i wielu innych potraw. Kiedy zakupimy go zbyt dużo, szybko zeschnie. Ale nie musisz go wtedy wyrzucać, bo możesz go wykorzystać do zrobienia: bułki tartej, grzanek do zupy. Można też zrobić z takiego chleba zapiekanki lub usmażyć go w jajku z serem.

Potrawy Świąt Wielkanocnych – co można zamrozić?

Warto pamiętać, że można zamrozić knedle, pierogi, ryby, bigos. Mało kto wie, że można także zamrozić niektóre ciasta, np. babkę majonezową. Z zup można zamrozić żurek, jednak musi być on bez dodatku śmietanki i kiełbasy.

Dzięki tym prostym sposobom żywność nie zostanie wyrzucona do kosza i będzie można cieszyć się pysznymi daniami na dłużej.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę