Rosół to nie tylko smakowita zupa, ale także baza do przyrządzenia wielu rozmaitych dań. Można go ugotować na różnych rodzajach mięsa. Dziś mamy dla was niecodzienny przepis na rosół z białą kiełbasą. Taka potrawa to rewelacyjny sposób na zużycie niektórych poświątecznych resztek.
Rosół z dodatkiem białej kiełbasy to smakowite rozwiązanie problemu nadmiarowego jedzenia, które zostało po Wielkanocy. Pełen aromatu bulion na białej kiełbasie odznacza się niesamowitym smakiem, a poza tym jest prosty w wykonaniu.
Rosół na białej kiełbasie – szybki przepis
Składniki:
włoszczyzna
3 kawałki surowej białej kiełbasy
3 udka z kurczaka
4 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 cebula
odrobina gałki muszkatołowej
3 liście laurowe
pieprz, sól
pęczek świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy ok. 2 litry zimnej wody, wkładamy do niej białą kiełbasę i mięso z kurczaka. Naczynie stawiamy na palniku i gotujemy na średnim gazie, doprowadzamy całość do wrzenia. Wyławiamy przez pół godziny szumowiny z powierzchni wody. Wszystkie warzywa z włoszczyzny obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy do bulionu. Dodajemy też cebulę i czosnek. Gotujemy wszystko przez ok. 60 minut, aż warzywa zmiękną, później możemy je wyłowić. Do wywaru dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, świeżo mielony czarny pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Zupa powinna delikatnie wrzeć przez kilkanaście minut. Po tym czasie wyławiamy przyprawy. Rosół podajemy z dodatkiem makaronu oraz posiekanej natki pietruszki. Smacznego.