Rosół na białej kiełbasie
fot. screen Youtube / Cooking the World

Rosół to nie tylko smakowita zupa, ale także baza do przyrządzenia wielu rozmaitych dań. Można go ugotować na różnych rodzajach mięsa. Dziś mamy dla was niecodzienny przepis na rosół z białą kiełbasą. Taka potrawa to rewelacyjny sposób na zużycie niektórych poświątecznych resztek.

Rosół z dodatkiem białej kiełbasy to smakowite rozwiązanie problemu nadmiarowego jedzenia, które zostało po Wielkanocy. Pełen aromatu bulion na białej kiełbasie odznacza się niesamowitym smakiem, a poza tym jest prosty w wykonaniu.

Rosół na białej kiełbasie – szybki przepis

Składniki:
włoszczyzna
3 kawałki surowej białej kiełbasy
3 udka z kurczaka
4 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 cebula
odrobina gałki muszkatołowej
3 liście laurowe
pieprz, sól
pęczek świeżej pietruszki

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy ok. 2 litry zimnej wody, wkładamy do niej białą kiełbasę i mięso z kurczaka. Naczynie stawiamy na palniku i gotujemy na średnim gazie, doprowadzamy całość do wrzenia. Wyławiamy przez pół godziny szumowiny z powierzchni wody. Wszystkie warzywa z włoszczyzny obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy do bulionu. Dodajemy też cebulę i czosnek. Gotujemy wszystko przez ok. 60 minut, aż warzywa zmiękną, później możemy je wyłowić. Do wywaru dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, świeżo mielony czarny pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Zupa powinna delikatnie wrzeć przez kilkanaście minut. Po tym czasie wyławiamy przyprawy. Rosół podajemy z dodatkiem makaronu oraz posiekanej natki pietruszki. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę