Co zrobić z resztek makaronu? Chyba każdy z nas ugotował zbyt dużo makaronu i nie wiedząc co z niego można zrobić, po prostu lądował w koszu. Nie marnuj jedzenia i przygotuj z resztek przepyszne kotleciki makaronowe.
Ugotowałeś za dużo makaronu? Poznaj przepis na wyśmienite kotlety, do których można dodać co się ma w lodówce. Są chrupiące i sycące, dlatego rewelacyjnie sprawdzą się na szybki obiad. To bardzo ekonomiczne danie, dlatego, że do kotletów można dodać szynkę czy też kiełbasę, dlatego nic się nie zmarnuje.
Co zrobić z resztek makaronu? Ten przepis musi poznać każdy!
Kotleciki makaronowe to świetny pomysł na obiad z resztek makaronu. Możesz dowolnie modyfikować przepis i dodać to, co aktualnie masz w lodówce. Poznaj przepis!
Składniki:
» ok. 300g ugotowanego makaronu
» 150 g sera żółtego i sera mozzarella
» 200 g dowolnej szynki
» odrobina czerwonej papryki
» 100 g kukurydzy
» mała cebula
» 3 jajka
» 3 łyżki mąki
» sól, pieprz
» bułka tarta
Przygotowanie:
Makaron posiekaj na mniejsze kawałki, następnie przesyp do miseczki. Szynkę, paprykę i cebulkę pokrój na drobne kawałeczki, a następnie dodaj do makaronu. Zetrzyj ser na najdrobniejszych oczkach. Całość wymieszaj, a potem dodaj jajka, sól, pieprz, a na koniec mąkę.
Wymieszaj i formuj kotleciki, następnie obtaczaj je w bułce tartej i smaż na patelni z dodatkiem oleju do zarumienienia.
I gotowe, podawaj kotleciki z surówką, smacznego!