Babka kokosowa to świetny i szybki wypiek, który sprawdza się na każdą okazję. Po upieczeniu jest puszysta i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis.
Babka to ciasto bardzo dobrze znane, bo najczęściej robiły ją nasze babcie. Babka z dodatkiem kokosu jest niezwykle pyszną i ciekawą wersją, a po upieczeniu ma piękny aromat. Jest mięciutka, puszysta i bardzo smaczna.
Babka koksowa – wyśmienita w smaku i puszysta
Składniki:
» 250 g mąki pszennej
» 150 g cukru
» 150 ml mleczka kokosowego
» 100 g masła roztopionego i przestudzonego
» 4 jajka
» 40 g wiórków kokosowych
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
» szczypta soli
Przygotowanie:
Wbij jajka do miseczki, następie wsyp cukier i całość zmiksuj na puszystą, jasną masę. Wlewaj powoli roztopione i przestudzone masło. Wlej mleczko kokosowe, a potem wsyp wiórki i zmiksuj.
Wsyp mąkę do oddzielnej miski i dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj i dodawaj stopniowo do masy jajecznej ciągle miksując.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wlej gotową masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka.