Ciasto marchewkowe w 10 minut to przepis, który powinien poznać każdy smakosz. Po upieczeniu ciasto wychodzi idealnie mięciutkie i puszyste. Sprawdź i wypróbuj.
Poznaj przepis na najszybsze i najlepsze ciasto marchewkowe. Jego przygotowanie nie zajmuje nawet 20 minut, a w dodatku nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Zrobisz je błyskawicznie. Po upieczeniu wypiek jest wilgotny, puszysty i lekki jak piórko. Poznaj przepis i zachwyć nim swoich bliskich.
Ciasto marchewkowe w 10 minut – przepis, który powinien poznać każdy
Składniki:
» 5 jajek
» 1/3 szklanki oleju
» 3/4 szklanki cukru
» 2 szklanki mąki tortowej
» 1 szklanka marchewki startej
» pół szklanki jogurtu naturalnego
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 2 łyżeczki przyprawy korzennej
» 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją góra-dół, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku cały czas miksując. Dodaj jogurt naturalny, następnie zmiksuj.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną, a następnie dodawaj pomału do masy i miksuj na najniższych obrotach. Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj szpatułką. Całość wlej do blaszki, a potem wstaw do piekarnika na około godzinę, do suchego patyczka.
Po upieczeniu możesz polać ciasto lukrem, smacznego!