Przygotowaliście bigos, który wyszedł gorzki? Być może to wina któregoś ze składników. Potrawy nie musicie jednak wyrzucać, są efektywne metody na przywrócenie odpowiedniego smaku. Sprawdźcie, jak uratować gorzki bigos.
Bigos to klasyk polskiej kuchni, który zazwyczaj przyrządzamy na święta oraz inne ważne uroczystości. Pełna aromatu potrawa z kapusty, z dodatkiem różnych kawałków mięsa, przypraw i suszonych grzybów rozpływa się w ustach. Czasami zdarza się, że mimo wielu starań, bigos staje się gorzki, a taki jest wprost niejadalny. Nie trzeba go jednak od razu wyrzucać, warto spróbować zneutralizować niepożądaną goryczkę, stosując kilka produktów, które efektywnie nadadzą potrawie słodyczy.
Dlaczego bigos wychodzi gorzki?
To rezultat dodania surowej kapusty albo suszonych grzybów. Jeżeli do bigosu chcecie dodać surowe warzywo, wcześniej odpowiednio je przygotujcie, a mianowicie odstawcie je w ciemne, suche miejsce na trzy dni, a potem danie ugotujcie bez przykrywki. Dzięki temu pozbędziecie się siarki, chlorofilu oraz pozostałych olejków eterycznych, które odpowiadają za gorzki smak. Z kolei suszone grzyby uprzednio namoczcie przez kilka godzin, wtedy staną się miękkie. Gdy będziecie je przesmażać z kapustą, dopilnujcie, aby się nie przypaliły.
Gorzki bigos – jak go uratować?
Jeśli potrawa po ugotowaniu będzie gorzka, możecie osłodzić ją cukrem, płynnym miodem bądź suszonymi śliwkami. Produkty te potrafią doskonale zbalansować smak. Cukier, miód i śliwki dodawajcie do gorącego, gotującego się bigosu etapami. Co pewien czas mieszajcie go starannie i sprawdźcie, czy goryczka się zmniejsza, próbując odrobiny potrawy. Jeśli będzie taka konieczność, dodajcie następną porcję słodkich składników.