Tarka to przydatne akcesorium kuchenne, które pozwala nam szybko rozdrobnić warzywa, owoce, ser i wiele innych produktów spożywczych. Niestety sprzęt ten, jak każdy inny używany w kuchni trzeba systematycznie myć, ponieważ mogą znajdować się na nim resztki pokarmów. Dziś podpowiemy wam, jak domowymi sposobami wyczyścić tarkę kuchenną. Metody są proste, tanie i skuteczne.
Tarkę do sera, jabłek oraz warzyw możemy potraktować octem albo skrawkiem czerstwego chleba. Obydwa produkty świetnie radzą sobie nie tylko z zaschniętym serem, ale także z tłustymi i trudnymi do zlikwidowania plamami.
Tarka zaczyna rdzewieć? Wypróbuj domowy sposób
Tarkę wystarczy natrzeć sokiem z cytryny i solą, a następnie odłożyć na dwie godziny. Potem należy ją umyć i poczekać, aż wyschnie. Podobnie można postępować także z innymi sprzętami kuchennymi.
Jak wyczyścić tarkę do warzyw?
Zaschniętych, tłustych resztek sera niełatwo jest się pozbyć, a gdy dodatkowo potraktujemy tarkę wodą, efekt będzie jeszcze gorszy – ser stwardnieje i stanie się gumowaty. Aby usunąć przywarty ser, warto pocierać akcesorium kawałkiem czerstwego chleba, po krótkim czasie nabiał skruszeje i odklei się.
Innym środkiem, który doskonale poradzi sobie z tłustymi, problematycznymi plamami jest ocet. Po namoczeniu gąbki w kwasie wystarczy kilka razy przetrzeć tarkę w obydwu kierunkach, od dołu do góry. Potem należy umyć przedmiot wodą z dodatkiem płynu, aby zwalczyć nieprzyjemny zapach. Ocet ma dodatkowo właściwości odkażające, dzięki czemu tarka, jak i pozostałe akcesoria kuchenne, będą czyste i lśniące. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak naostrzyć tarkę, zajrzyjcie tutaj.