Sezon na polskie warzywa w pełni. Coraz częściej na ryneczkach możemy spotkać ogórki gruntowe, które świetnie nadają się na zimowe przetwory.
Okazuje się, że domowe korniszony można wykonać w niezwykle prosty sposób! Pamiętajmy, że korniszony od ogórków konserwowych różnią się tylko i wyłącznie wielkością. Korniszony są bowiem o wiele mniejsze niż klasyczne ogórki konserwowe. Jak zatem wykonać pyszne korniszony?
Przede wszystkim będzie nam potrzebny kilogram małych ogórków gruntowych. Dodatkowo musimy zgromadzić także:
Cukier – 3 łyżki
Ocet 10% – 250 ml
Sól – 1 łyżka
Woda – 1,5 litra
Liście laurowe
Biała gorczyca
Ziele angielskie – kilka ziaren
Korzeń chrzanu – kawałek
Czosnek – kilka ząbków
Koper na łodyżce
Czarny pieprz – kilka ziaren
Na początku myjemy ogórki i wkładamy je do słoików. Najlepiej jeśli użyjemy słoików o pojemności 1 litra. Następnie do każdego słoika wkładamy dodatki czyli liść laurowy, gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz łyżkę gorczycy.
W garnku gotujemy zalewę czyli wodę z octem, cukrem i solą. Do zalewy również możemy dodać kilka przypraw. Przygotowanym roztworem zalewamy ogórki i natychmiast zakręcamy. Słoiki przenosimy w ciemne i suche miejsce i ustawiamy do góry nogami. Po kilku dniach możemy je odwrócić dnem do dołu i przenieść do piwnicy. Ogórki będą najlepsze po około dwóch tygodniach od przygotowania.