Korniszony
YouTube | Nest and Glow

Sezon na polskie warzywa w pełni. Coraz częściej na ryneczkach możemy spotkać ogórki gruntowe, które świetnie nadają się na zimowe przetwory.

Okazuje się, że domowe korniszony można wykonać w niezwykle prosty sposób! Pamiętajmy, że korniszony od ogórków konserwowych różnią się tylko i wyłącznie wielkością. Korniszony są bowiem o wiele mniejsze niż klasyczne ogórki konserwowe. Jak zatem wykonać pyszne korniszony?

Przede wszystkim będzie nam potrzebny kilogram małych ogórków gruntowych. Dodatkowo musimy zgromadzić także:

Cukier – 3 łyżki

Ocet 10% – 250 ml

Sól – 1 łyżka

Woda – 1,5 litra

Liście laurowe

Biała gorczyca

Ziele angielskie – kilka ziaren

Korzeń chrzanu – kawałek

Czosnek – kilka ząbków

Koper na łodyżce

Czarny pieprz – kilka ziaren

Na początku myjemy ogórki i wkładamy je do słoików. Najlepiej jeśli użyjemy słoików o pojemności 1 litra. Następnie do każdego słoika wkładamy dodatki czyli liść laurowy, gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz łyżkę gorczycy.

W garnku gotujemy zalewę czyli wodę z octem, cukrem i solą. Do zalewy również możemy dodać kilka przypraw. Przygotowanym roztworem zalewamy ogórki i natychmiast zakręcamy. Słoiki przenosimy w ciemne i  suche miejsce i ustawiamy do góry nogami. Po kilku dniach możemy je odwrócić dnem do dołu i przenieść do piwnicy. Ogórki będą najlepsze po około dwóch tygodniach od przygotowania.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę