Knedle z truskawkami to posiłek, kojarzy wielu osobom kojarzy się z wakacjami spędzonymi u babci. Teraz, dzięki przepisowi zamieszczonemu na portalu Onet, możemy wykonać knedle w domowym zaciszu! Idealnie sprawdzą się na letni obiad w ogrodzie!
Składniki niezbędne do wykonania knedli z truskawkami:
Mąka pszenna – 2 szklanki
Truskawki – 0,5 kg
Jajka – 2 sztuki
Ugotowane ziemniaki – 0,5 kg
Cukier – 1 łyżeczka
Szczypta soli
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa i przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy mąkę, a także cukier, jajka i sól. Następnie zagniatamy ciasto do momentu, aż uzyska gładką i pulchną konsystencję.
Następnie ciasto wykładamy na blat posypany mąką i wałkujemy. Jego grubość nie powinna przekraczać 2,5 cm. Z uzyskanego ciasta wycinamy kółka. W tym celu możemy pomóc sobie szklanką.
Truskawki układamy dokładnie na środku kółka, a następnie dokładnie sklejamy jego boki, aby uzyskać kulkę. Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem odrobiny soli. Knedle gotujemy dosłownie kilka minut, do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Knedle możemy podawać ze śmietaną lub w odchudzonej wersji – z jogurtem naturalnym lub też posypane pokruszonym twarogiem.
Smacznego!