Gnocchi z kremowym kurczakiem to idealny przepis na letni obiad. Smaki świetnie się komponują, a wykonanie przepisu nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Zatem do dzieła!
Potrzebujemy:
Pierś z kurczaka – 600 g
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Szalotka – 1 sztuka
Pieczarki – 250 g
Czosnek – 2 ząbki
Tymianek świeży – 2 łyżeczki
Suszone oregano – 1 łyżeczka
Bulion z kurczaka – 1 szklanka
Płatki czerwonej papryki – szczypta
Szpinak świeży liście – 3 szklanki
Parmezan starty – 50 g
Mozzarella – ¾ kulki
Gnocchi – 500 g
Pieprz
Sól
Przygotowanie przepisu zaczynamy od umycia i osuszenia kurczaka. Następnie posypujemy go z obu stron pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę (1 łyżkę) i smażymy kurczaka na złoty kolor. Po usmażeniu zdejmujemy z patelni.
Następnie ogień zmniejszamy na średni. Na patelnię dodajemy 1 łyżkę oliwy, szalotkę i pieczarki. Całość podsmażamy na złoty kolor, około 5 minut. Dodajemy tymianek i oregano. Na patelnię wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Całość doprawiamy solą, pieprzem i płatkami papryki. Do całości dodajemy także gnocchi i kurczaka. Gotujemy całość na wolnym ogniu, przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy kurczaka z patelni.
Do sosu i gnocchi dodajemy sery i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się. Na koniec na patelnię wrzucamy także szpinak. Kurczaka kroimy na plasterki i dodajemy do sosu. Podsmażamy jeszcze kilka minut i gotowe!
Smacznego!