Sezon na ogórki w pełni. Jest to zatem świetna okazja, żeby zrobić z nich przetwory na zimę. Jednak weki wcale nie muszą takie same jak co roku. Sprawdźcie naszą nową recepturę na ogórki watykańskie.
Na stołach Polaków często pojawiają się ogórki w różnych odsłonach: kiszone, konserwowe i małosolne. Istnieją także oryginalne wersje, np. w zalewie miodowej czy gyros. Przepis, który dziś prezentujemy, zdecydowanie można zaliczyć do tej drugiej grupy. Ogórki watykańskie zrobicie bez najmniejszego problemu. Będą wam potrzebne rodzynki. Chociaż ten zaskakujący składnik wydaje się dość kontrowersyjny, to misternie współgra z resztą składników w słoikach.
Przepis na ogórki watykańskie
Składniki:
1 łyżka soli
2 kg ogórków
Zalewa:
250 ml octu
3/4 szklanki wody
500 g cukru
Składniki do słoika (proporcje na jeden):
mała garść rodzynek (ok. 15-20)
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki nasion kopru
4-5 ziaren pieprzu
Przygotowanie:
Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki, oprósz je solą i odstaw na 2 godziny. Przyrządź zalewę. Wlej do garnka wodę, dodaj cukier i ocet, wszystko zagotuj. Odciśnij ogórki i upchaj je ciasno w słoikach, włóż do nich także dodatki. Do naczyń wlej zalewę, zakręć każdy słoik, a następnie umieść je garnku z wodą i pasteryzuj przez mniej więcej 10 minut. Potem je wyciągnij, postaw denkiem do dołu i odstaw do wystudzenia.
Z czym podawać ogórki watykańskie?
Ogórki rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek do dań z rusztu – kaszanki, kiełbasy czy karkówki. Nieźle smakują też w połączeniu z tradycyjnym obiadem (np. kotletem mielonym i ziemniakami).