Pierogi z kurkami to rewelacyjny sposób na wykorzystanie grzybów zebranych w trakcie grzybobrania. Apetyczny farsz zachwyca smakiem i doskonale łączy się z ciastem pierogowym. Dzięki poniższej recepturze dowiesz się, jak przygotować smakowite danie obiadowe krok po kroku.
Pierogi z kurkami to specjał, który nie ma sobie równych – tradycyjne pierogi z grzybami, które zazwyczaj przyrządzane są z pieczarek, nie gwarantują tak wielkiej przyjemności w czasie jedzenia.
Jeśli masz w domu zapas świeżych grzybów i zamierzasz coś z nich przygotować, skorzystaj z poniższego przepisu na wyśmienite pierogi. To proste danie, które można zamrozić i odgrzać w dowolnym momencie.
Pierogi z kurkami – przepis
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
700 g mąki pszennej
75 ml oleju
ok. 400 ml letniej wody
Farsz:
2 duże cebule
750 g świeżych kurek
pieprz, sól
1 łyżka smalcu
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia farszu. Oczyszczamy i płuczemy kurki pod bieżącą wodą. Gotujemy je na niewielkim gazie przez 30 minut w osolonej wodzie. Grzyby studzimy i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na smalcu i przekładamy do niej kurki. Całość dusimy przez 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą.
Do naczynia wlewamy ciepłą wodę i olej, dodajemy też jajko i mąkę. Ugniatamy ciasto do chwili, aż stanie się elastyczne i będzie łatwo odchodzić od dłoni. Odstawiamy je na pół godziny pod przykryciem. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je i wycinamy z niego okręgi za pomocą szklanki. Na każdej porcji ciasta układamy nadzienie, zlepiamy brzegi – dociskając je widelcem. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku – gdy wydostaną się na powierzchnię, trzymamy je w wodzie jeszcze przez 2 minuty.