Dziś mamy dla was przepis na idealną zupę ogórkową według Magdy Gessler. Ta receptura mistrzów różni się od innych, gdyż popularna restauratorka nie rozdrabnia ogórków na tarce, tylko je kroi. Przy potrawie jest mniej pracy, a przy okazji apetyczniej się ona prezentuje. Zachęcamy was do przyrządzenia zupy właśnie w taki sposób.
Zupa ogórkowa to klasyk, który już dawno temu został wpisany do kanonu polskich zup. Lubimy jej intensywny smak oraz to, że jest pożywna. Przeważnie gotuje się ją na mięsie wieprzowym i wzbogaca o ziemniaki. Kiszonki najczęściej ściera się na tarce, jednak tym razem spróbujcie posiekać je w talarki, tak, jak robi to Magda Gessler. Będą elegancko wyglądać w potrawie.
Zupa ogórkowa – przepis Magdy Gessler
Składniki:
5-6 ziemniaków
40 dag wieprzowiny np. żeberek
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
3 łyżki śmietany
5-6 ogórków kiszonych
1 por
koperek
pieprz, sól
Sposób wykonania:
Na początku płuczemy mięso, przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 2 l). Seler i pietruszkę obieramy, dorzucamy do mięsa. Dodajemy także oczyszczony por i gotujemy wszystko przez godzinę. Ziemniaki i marchew obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Z bulionu wyjmujemy seler, por i pietruszkę, a dorzucamy kartofle i marchewkę, doprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Gotujemy przez kwadrans. Ogórki kroimy w niezbyt grube plastry, dodajemy do zupy, gotujemy ją przez 5 minut. Zaprawiamy śmietaną połączoną z niewielką ilością gorącego bulionu, mieszamy. Potrawę doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą, przed podaniem oprószamy ją świeżo siekanym koperkiem.