REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPieczarki w chrupiącej panierce. Przepis na znakomitą przekąskę

Pieczarki w chrupiącej panierce. Przepis na znakomitą przekąskę

pieczarki w panierce
fot. Pixabay

Pieczarki to popularny rodzaj grzybów, które są dostępne w sklepach przez cały rok i to w przystępnych cenach. Są smaczne, bardzo zdrowe i można z nich wyczarować setki ciekawych potraw. Do takich przysmaków należą chociażby pieczarki w chrupiącej panierce smażone na oleju. Taką prostą i pyszną przekąskę można śmiało zajadać na rozmaitych imprezach lub podczas oglądania filmu.

REKLAMA

Pieczarki w panierce przyrządza się łatwo i błyskawicznie, a nieznaczna ilość potrzebnych produktów jest dodatkowym atutem. Aby wykonać tę przekąskę nie trzeba mieć wielkich zapasów składników. Mimo że smażone grzyby mają w sobie mnóstwo własnego smaku, można pokusić się o dodanie kilku przypraw. Z pieczarkami fantastycznie smakuje sproszkowana słodka wędzona papryka, tymianek czy rozmaryn.

Smażone pieczarki w panierce – przepis

Składniki:
mąka
500 g pieczarek niewielkich rozmiarów
bułka tarta
2 jajka
olej
pieprz
sól

Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczamy pieczarki, płuczemy je i lekko czyścimy za pomocą szczoteczki o miękkim włosiu. Usuwamy ogonki i osuszamy grzyby przy pomocy ręcznika papierowego – wilgoć może sprawić, że panierka odpadnie. W oddzielnych trzech naczyniach umieszczamy bułkę tartą, jajka i mąkę. Do jajek dodajemy świeżo mielony pieprz, sól i opcjonalnie inne przyprawy. Jajka musimy starannie rozbełtać. Grzyby panierujemy kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Na głębszej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy na nim pieczarki ze wszystkich stron, aż się przyrumienią. Później odsączamy je z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Smacznego.

REKLAMA

Po więcej smacznych przepisów zapraszamy na naszą stronę. Polecamy przepis na kulki ziemniaczane, ciastka amoniaczkisałatkę gyros Ewy Wachowicz.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA