Pieczarki w chrupiącej panierce. Przepis na znakomitą przekąskę
Pieczarki to popularny rodzaj grzybów, które są dostępne w sklepach przez cały rok i to w przystępnych cenach. Są smaczne, bardzo zdrowe i można z nich wyczarować setki ciekawych potraw. Do takich przysmaków należą chociażby pieczarki w chrupiącej panierce smażone na oleju. Taką prostą i pyszną przekąskę można śmiało zajadać na rozmaitych imprezach lub podczas oglądania filmu.
REKLAMA
Pieczarki w panierce przyrządza się łatwo i błyskawicznie, a nieznaczna ilość potrzebnych produktów jest dodatkowym atutem. Aby wykonać tę przekąskę nie trzeba mieć wielkich zapasów składników. Mimo że smażone grzyby mają w sobie mnóstwo własnego smaku, można pokusić się o dodanie kilku przypraw. Z pieczarkami fantastycznie smakuje sproszkowana słodka wędzona papryka, tymianek czy rozmaryn.
Smażone pieczarki w panierce – przepis
Składniki:
mąka
500 g pieczarek niewielkich rozmiarów
bułka tarta
2 jajka
olej
pieprz
sól
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczamy pieczarki, płuczemy je i lekko czyścimy za pomocą szczoteczki o miękkim włosiu. Usuwamy ogonki i osuszamy grzyby przy pomocy ręcznika papierowego – wilgoć może sprawić, że panierka odpadnie. W oddzielnych trzech naczyniach umieszczamy bułkę tartą, jajka i mąkę. Do jajek dodajemy świeżo mielony pieprz, sól i opcjonalnie inne przyprawy. Jajka musimy starannie rozbełtać. Grzyby panierujemy kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Na głębszej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy na nim pieczarki ze wszystkich stron, aż się przyrumienią. Później odsączamy je z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Smacznego.
REKLAMA
Po więcej smacznych przepisów zapraszamy na naszą stronę. Polecamy przepis na kulki ziemniaczane, ciastka amoniaczki i sałatkę gyros Ewy Wachowicz.