Przepis na ciasto Dziad podlaski pochodzi z kuchni kresowej. Jest to mocno czekoladowy wypiek z nutą orzechów. Dzięki jabłkom deser jest miękki i wilgotny. Robi się go błyskawicznie, więc sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy odwiedzili was niespodziewani goście.
Dlaczego ciasto ma tak intrygującą nazwę?
Niestety, nikt nie jest w stanie dosadnie tego stwierdzić. Jednak jedno jest pewne, to obłędny czekoladowy rarytas, który zrobi na was wrażenie. Przepis jest dziecinnie prosty, a znajdziecie go poniżej.
Ciasto Dziad podlaski – jak je przygotować?
Składniki:
Ciasto:
1 łyżeczka kakao
2 szklanki mąki
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
sok z cytryny
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże jabłka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
sól
Polewa:
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach, a na końcu skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, odrobiną soli i cynamonem. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka wraz z cukrem, dolewamy do nich olej i znów mieszamy. Mokre produkty łączymy z suchymi i starannie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy w środku tłuszczem i wykładamy pergaminem, przelewamy do niej przyrządzone ciasto. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez pół godziny.
W małym rondelku umieszczamy masło, kakao i cukier, podgrzewamy składniki, co pewien czas je mieszamy. Gdy tłuszcz i cukier się roztopią, zdejmujemy naczynie z palnika i dodajemy do środka śmietanę. Całość solidnie mieszamy i powstałą polewą oblewamy deser. Smacznego!