Spodziewasz się gości, ale twoje sztućce są zaśniedziałe, a talerze, szklanki i kieliszki matowe? Zamiast panikować, weź głęboki oddech i zdaj się na nas. Zdradzamy kilka prostych trików, dzięki którym twoja zastawa stołowa będzie lśniąca i zadbana.
Jeśli zastawa stołowa jest właściwie myta, pielęgnowana oraz przechowywana, może służyć nam na długie lata. Inaczej należy pielęgnować porcelanę, inaczej szkło, a jeszcze inaczej srebro. Podpowiadamy, jak dbać o każdy z tych materiałów.
Dlaczego szkło matowieje?
Szkło zaczyna matowieć głównie przez mycie w zmywarce, nawet przy zastosowaniu soli i specjalistycznych środków nabłyszczających.
Jak dbać o porcelanową zastawę stołową?
Porcelana to bardzo wrażliwy materiał. Nie służą jej nagłe zmiany temperatury oraz przechowywanie w ciemnym, zimnym pomieszczeniu. Przed rozłożeniem np. porcelanowych filiżanek na stole, warto przenieść je na moment do pokoju, w którym jest cieplej, jednak nie powinno być zbyt dużych wahań temperatury, ponieważ wtedy zastawa może popękać.
Zastawa szklana i srebrna
Talerze, szklanki i kieliszki do wina wykonane ze szkła powinniśmy myć ręcznie. Czyszczone w zmywarce mogą błyskawicznie zmatowieć, a w efekcie nasza zastawa będzie wyglądała na starą i nieco zniszczoną. Zanim postawimy umyte kieliszki oraz szklanki na stole, powinniśmy je starannie przepolerować (najlepiej za pomocą suchej szmatki do polerki). Będą błyszczące i staną się dekoracją stołu.
Sztućce i pozostałe elementy zastawy najlepiej przechowywać w pudełku. Warto zawinąć je w ściereczki, wtedy szansa, że powstaną na nich szpetne, ciemne przebarwienia zmaleje. Gdy natomiast zastawa jest zaśniedziała, przełóżmy ją do dużego naczynia, a potem zalejmy chłodną wodą i wsypmy sól. Całość odstawiamy na całą noc, a rano czyścimy akcesoria i polerujemy je pastą do zębów. Sztućce czy inne elementy będą wyglądały jak nowe.