Bigos z nietypowym dodatkiem – trzeba go wypróbować, bo jest przepyszny. Smakuje rewelacyjnie i rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis.
Bigos to potrawa, którą uwielbia prawie każdy, dlatego dziś przychodzimy z nieco inną wersją tego dania. Wystarczy dodać pewien składnik, a będzie smakował obłędnie. Jest lepszy niż tradycyjny!
Bigos z nietypowym dodatkiem – przepis
Zrób bigos z kurczakiem, a jego smak będzie przepyszny. Ten przepis jest rewelacyjny!
Składniki:
» 1 główka młodej kapusty około
» 500 g piersi kurczaka
» 500 g pieczarek
» 2 średnie cebule
» 2 duże ząbki czosnku
» 200 g koncentratu pomidorowego
» 1 listek laurowy
» 3 ziarenka ziela angielskiego
» 1 łyżeczka lubczyku i majeranku
» 1 łyżeczka papryki słodkiej
» sól, pieprz
» 1 łyżka masła
» około 600 ml wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki drobno posiekaj. Kapustę przełóż do garnka i dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i ugotuj ją do miękkości. W tym czasie podsmaż na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju cebulę i czosnek, a potem dodaj pieczarki. Smaż przez około 10 minut.
Kawałki kurczaka podsmaż na patelni, następnie dodaj do kapusty wraz z cebulką i pieczarkami. Dodaj koncentrat oraz wszystkie przyprawy i podlej wodą. Gotuj całość do miękkości przez godzinę.
Smacznego!