Rosół to klasyk polskiej kuchni. Idealnie przygotowany smakuje rewelacyjnie. Jest pewien składnik, którego nie powinniśmy dodawać, bo całkowicie psuje jego pyszny aromat i smak. Sprawdź, czy ty też dodajesz to do rosołu.
Pyszny i klarowny rosół to wyśmienita zupa uwielbiana przez wszystkich. Jest najlepszy na przeziębienia i wiele innych dolegliwości, bo zawiera wiele witamin pochodzących z warzyw. Aby był idealny w smaku powinniśmy pamiętać o jednej, bardzo ważnej rzeczy i nie dodawać pewnego dobrze znanego składnika, który rujnuje cały smak zupy.
Dodajesz to do rosołu? Popełniasz duży błąd
Popularna kostka rosołowa dodawana jest bardzo często do rosołu. Jest to ogromny błąd, ponieważ zawiera ona niekorzystny skład. Zamiast zdrowej zupy otrzymujemy jej chemiczną wersję. Kostka jedynie pięknie zabarwi naszą zupę, ale jednocześnie zabije cały smak i dobroć składników. Jeśli chcesz, by rosół miał piękny kolor, zamień kostkę rosołową na dużą ilość zieleniny – pietruszki, pora czy lubczyku.
Warto o tym pamiętać, ponieważ rosół ma być zupą, dzięki której nabierzemy energii, a dodanie kostki może nawet przyprawić nas o nieprzyjemne dolegliwości związane z niestrawnością, bólami głowy i wiele innych. Przygotuj rosół bez polepszaczy smaku, a będziesz zdrowszy!