Surówka z pomidorów to smakowite uzupełnienie waszego obiadu, które na dodatek jest bardzo zdrowe. Nie trzeba dodawać do niej ani szczypty soli. Jeżeli lubicie odświeżające sałatki – poniżej znajdziecie fenomenalny przepis. Podpowiadamy, jak ją przygotować!
Surówkę z pomidorów można stworzyć już w kilka minut. Ponadto jest banalnie łatwa w wykonaniu. Poza dojrzałymi w słońcu pomidorami w skład surówki wchodzi także cebulka. Dzięki niej kawałki pomidorów są bardziej aromatyczne i mają bogatszy smak. Jeśli lubicie proste rozwiązania – zróbcie ją jeszcze dziś!
Cebula pasuje do pomidorów jak nic innego. Ma nie tylko walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Zawiera m.in. cynk, siarkę, potas, żelazo i witaminy z grupy B. W pomidorach natomiast obecny jest silny przeciwutleniacz o nazwie likopen, który ma działanie antynowotworowe. Wobec tego surówka z pomidorów i cebuli jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Będzie rewelacyjnym dodatkiem do obiadu.
Jak przygotować surówkę z pomidorów z dodatkiem cebuli?
Składniki:
1 cebula
4 pomidory
pieprz
ewentualnie: rukola, bazylia, szczypiorek
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, a potem kroimy na kawałki. Obieramy i siekamy cebulę. Oba składniki przekładamy do naczynia i mieszamy. Na końcu surówkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe! Jeżeli chcemy ulepszyć smak surówki – możemy wrzucić do niej drobno pokrojony szczypiorek, który nada jej głębszego aromatu. Szczypiorek można zamienić na świeże listki bazylii bądź rukoli. Takie produkty także bezbłędnie komponują się z pomidorami.