Jak podaje portal Garneczki, słowo „al dente” oznacza dokładnie „niedogotowany”. To idealny makaron, który Włosi rekomendują do swoich dań. A nikt nie zna się na makaronach tak dobrze, jak właśnie Włosi.
Ile dokładnie gotować makaron?
Aby uzyskać makaron al dente, musimy dokładnie przestrzegać instrukcji na opakowaniu. Czas jego gotowania zależy przede wszystkim od rodzaju oraz grubości makaronu. Istnieje jednak sposób, który pozwoli nam zawsze uzyskać idealny makaron al dente!
Na początku przygotowujemy garnek. Warto tutaj zaznaczyć, że do makaronu spaghetti warto wybrać wysoki garnek, natomiast do innych typów makaronów doskonale sprawdzą się normalne, niskie garnki. Do garnka nalewamy odpowiednią ilość wody – ważne, aby był to litr, na każde 100 g makaronu. Doprowadzamy wodę do wrzenia.
Idealny makaron!
Makaron solimy dopiero wtedy, kiedy woda faktycznie zacznie wrzeć! Po osoleniu, do wrzątku wrzucamy także makaron. Następnie gotujemy makaron od 4 do 12 minut, w zależności od rodzaju. Najlepiej będzie sprawdzić twardość makaronu jeszcze podczas gotowania, przy użyciu widelca.
Tak przygotowany makaron podajemy z ulubionym sosem i posypujemy serem. Danie na pewno będzie przepyszne!