Carpaccio z buraka to świetny i pyszny pomysł na zdrową kolację. Jest szybkie w przygotowaniu, idealne na domowe imprezy jako przystawka, ale też jako klasyczna kolacja. Poznaj najlepszy przepis.
Carpaccio to danie pochodzące z Włoch. Bazuje na prostych, ale pysznych składnikach, które świetnie się ze sobą komponują. Jest wiele wersji tego dania, ponieważ można urozmaicać je o swoje ulubione dodatki. Sprawdź nasz przepis i koniecznie wypróbuj tej receptury.
Carpaccio z buraka – idealny pomysł na kolację lub przystawkę
Składniki:
» rukola
» szynka dojrzewająca
» ser pleśniowy camembert
» buraki gotowane
» słonecznik
» 3 łyżki oliwy z oliwek
» 1 łyżka miodu
» 1 łyżka musztardy
» sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Przygotowanie:
Buraki pokrój w bardzo cienkie plasterki i poukładaj na talerzu. Połóż na buraki rukolę, a następnie ułóż plastry szynki. Ser pleśniowy pokrój i ułóż je na szynce. Słonecznik podpraż na suchej patelni, a potem posyp carpaccio.
Do małej miseczki dodaj miód, musztardę, oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku. Wymieszaj, a następnie polej obficie sałatkę.
I gotowe, smacznego!