Babka piaskowa z sercem w środku na zbliżający się dzień chłopaka. Ciekawy pomysł na babkę inną niż wszystkie. Z tym przepisem bez problemu poradzisz sobie ze zrobieniem uroczego ciasta.
Przepyszna babka z sercem będzie wyjątkowym prezentem dla drugiej połówki. Prezenty wykonane samodzielnie uważa się za wyjątkowe, trud włożony w wykonanie upominku dodaje mu wartości. Urocze serce po przekrojeniu babki wzruszy każdego.
Babka piaskowa z sercem na dzień chłopaka – wyjątkowe ciasto dla wyjątkowej osoby
Składniki:
Ciasto babkowe czerwone:
» 250g margaryny
» 180g cukru
» 4 jajka
» szczypta soli
» 150g mąki pszennej
» 150g skrobi ziemniaczanej
» czerwony barwnik spożywczy
Ciasto babkowe jasne:
» 250g margaryny
» 180g cukru
» 4 jajka
» szczypta soli
» 150g mąki pszennej
» 150g skrobi ziemniaczanej
Lukier:
» 1 szklanka cukru pudru
» ok. 3 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
Przygotować czerwone ciasto. Oddzielić żółtka od białek. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle miksując na najwyższych obrotach, dodawać po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku. Po każdym dodanym żółtku miksować co najmniej 1 minutę.
Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie miksować zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie połączyć z ciastem drewnianą łyżką lub szpatułką. Na koniec dodać trochę barwnika spożywczego.
Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku niecałe 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasto wyłożyć na kratkę, następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto pokroić na plastry, a potem w każdym kawałku wyciąć serce.
Przygotować jasne ciasto w ten sam sposób co czerwone ciasto. Na koniec formę keksową o długości 30 cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Wyłożyć trochę ciasta na dno formy. Na środku ułożyć wcześniej wykrojone serduszka, delikatnie wciskając je w ciasto. Resztę jasnego ciasta rozłożyć po bokach i na wierzchu, a następnie wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku niecałe 60 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Cukier puder wymieszać z wodą na gładką masę. Lukier rozprowadzić na cieście i odczekać do jego zastygnięcia.
Smacznego!