Kalafior w cieście to niezwykle smaczna przekąska. Jest tak pyszna, że nikt jej się nie oprze. To świetny pomysł na urozmaicenie imprezowego stołu.
Kalafior smażony w cieście serowym jest szybką i łatwą do wykonania przekąską. Możesz zrobić ją o każdej porze roku. Przepis mile zaskoczy i zachwyci każdego.
Kalafior w cieście – obłędna przekąska w kilka minut
Składniki:
» 1 kalafior
» 3 łyżki oleju
» 12 g mąki ziemniaczanej
» 12 g mąki pszennej
» starty żółty ser do smaku
» 2 jajka
» 200 ml zimnej wody
» sól, pieprz cayenne, pieprz czarny
Przygotowanie:
Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki., następnie ugotuj je w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedź i odstaw kalafior do przestudzenia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z serem, a potem dodaj jajka i wodę. Na koniec dodaj sól, pieprz oraz odrobinę cayenne. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę.
W głębokim rondlu rozgrzej olej. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście, a potem smażyć na złocisty kolor. Usmażone różyczki możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na papierowym ręczniku.
Smacznego!