Pomidory są pysznym dodatkiem do sałatek, zup czy sosów. Czy wiesz, jak błyskawicznie obrać je ze skórki? Wypróbuj ten niezawodny, bezproblemowy sposób. W czy tkwi jego sekret? Sprawdź!
Pomidory cieszą się ogromną popularnością w Polsce i na całym świecie. Uwielbiamy ich smak, soczystość i konsystencję. W dodatku mają uniwersalne zastosowanie w kuchni. Świetnie smakują zarówno na surowo, np. na kanapce, jak i w zapiekankach czy zupach.
Z reguły warzywa te spożywa się wraz ze skórką. Jednak w niektórych przypadkach pozbycie się jej jest niezbędne, np. wtedy gdy warzywa mają trafić do sosu i nie chcielibyśmy, aby skrawki skórki znalazły się w daniu. Nie wygląda to zbyt apetycznie, a niekiedy nawet skórka może przykleić się do podniebienia. W jaki sposób usunąć ją z pomidora?
Doskonały patent na usunięcie skórki z pomidora
Najpierw pomidory umyj, a następnie za pomocą ostrego nożyka czujnie natnij ich skórkę na krzyż. Warzywa umieść w naczyniu z wrzątkiem i odstaw na maksymalnie 20 sekund. Teraz pomidory wyjmij z ukropu i włóż do bardzo zimnej wody, aby się schłodziły i nie zmiękły. Przy użyciu noża pociągnij za odklejone końce skórki i oderwij ją całkowicie. Tak postępuj z każdym pomidorem.
Jak obierać pomidory? Poznaj praktyczne wskazówki
Skórkę znacznie łatwiej oderwać z krągłych pomidorów, które mają symetryczny kształt. Ich skórka jest też zazwyczaj grubsza niż w przypadku np. pomidorów malinowych.
Do jakich dań dodawać obrane pomidory?
Pomidory bez skórki sprawdzą się w sosach do makaronów, potrawach duszonych, sałatkach czy niemiksowanych zupach.