Niektórzy do kawy nie dodają żadnych składników, ale są też tacy, którzy wzbogacają ten aromatyczny napar o odrobinę mleka. Inny składnik też sprawdzi się znakomicie. Co powiecie na jajko? Dodając je do kawy możecie pominąć słodzenie i zabielanie jej zwykłym mlekiem. Jajko dodamy do kawy w postaci kogla mogla. Ta słodka, puszysta pianka obłędnie smakuje i ma bardzo apetyczny wygląd.
Kawa z jajkiem to doskonały patent na zużycie żółtka, które zostało po wykonaniu receptur, w których należało dodać jedynie białko. W ten sposób w kuchni nic się nie zmarnuje, a my zyskamy smaczny rozgrzewający napój. Nasza kawa z koglem moglem ma same zalety.
Jak przygotować niezwykłą kawę z koglem moglem?
Składniki:
1 porcja mocnej kawy (np. espresso)
3 łyżeczki cukru
1 żółtko
odrobina kakao do dekoracji
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej ubijamy żółtko wraz z cukrem. Żółtko powinno znajdować się w niewielkiej żaroodpornej miseczce. Stawiamy ją na garnku z wrzątkiem tak, aby naczynie nie stykało się z jego powierzchnią. Żółtko łączymy powoli z cukrem i ubijamy wszystko na puszystą piankę do momentu, aż słodkie kryształki dobrze się rozpuszczą. Zaparzamy kawę i przelewamy ją do sporego kubka. Kawy nie musimy dosładzać, kogel mogel jest wystarczająco słodki. Na powierzchni naparu umieszczamy ubitą piankę, po czym ją wyrównujemy. Napój dekorujemy z wierzchu niewielką ilością kakao. Kawa smakuje najlepiej zaraz po przyrządzeniu.