Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś – jest obłędne w smaku i błyskawiczne w przygotowaniu. Zrobisz je dosłownie w 10 minut. Jego smak zaskakuje!
To ciasto składa się z kilku prostych składników, a jego bazą są…mandarynki! To one nadają najwięcej smaku i aromatu. Sposób przygotowania tego wypieku jest nieco inny niż klasyczne ciasta. Jest tak pyszne, że kiedy go posmakujesz, dosłownie oszalejesz na jego punkcie. Sprawdź i wypróbuj.
Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś. Zrobisz je w 10 minut
Składniki:
» 7 mandarynek
» 2 łyżki cukru
» 2 jajka
» szczypta soli
» 100 g cukru
» 150 g oleju słonecznikowego
» 150 ml wody
» 220 g mąki
» 10 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Zetrzyj skórkę z jednej mandarynki i odstaw. Pozostałe sześć mandarynek obierz ze skórki, następnie przekrój je w poprzek na pół. Foremkę do ciasta (26×20 cm) posmaruj masłem oraz posyp mąką, a potem posyp cukrem i poukładaj połówki mandarynek.
Jedną mandarynkę wrzuć do miseczki i wbij jajka oraz dodaj szczyptę soli, następnie zmiksuj całość blenderem. Przelej przez sitko do naczynia, by pozbyć się twardych części. Dodaj cukier, startą skórkę z mandarynki oraz wymieszaj. Dodaj olej słonecznikowy i wodę, wymieszaj, a potem dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie by wszystkie składniki idealnie się połączyły.
Gotowe ciasto przelej na poukładane wcześniej mandarynki. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 40 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu poczekaj aż wystygnie i posyp cukrem pudrem. Smacznego!