Gołąbki z prodiża to smakowita potrawa, którą wielu z was na pewno jadło w domu rodzinnym. Przyrządzone w popularnym niegdyś sprzęcie danie jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Jak zrobić gołąbki z prodiża?
Kapusta nadziewana mielonym mięsem drobiowym i ryżem z dodatkiem wyrazistego w smaku sosu pomidorowego to prawdziwy przebój wśród dań obiadowych. Gołąbki z prodiża mają niebywale soczysty farsz, który – za sprawą jajka – będzie spójny i nie wypłynie z zawiniętych liści kapusty. Zróbcie ten prosty i smaczny specjał. Naprawdę warto!
Receptura na gołąbki z prodiża
Składniki:
500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
1 jajo
100 g suchego ryżu białego
1 główka białej kapusty
500-600 ml domowego przecieru pomidorowego
pieprz i sól do smaku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 średnia cebula
3/4 łyżeczki słodkiej papryki
olej rzepakowy do smażenia
2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób wykonania:
Ryż opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na dobrze rozgrzanym tłuszczu i ostudź ją. Mięso przełóż do naczynia, dodaj jajo, trochę soli, słodką paprykę i pieprz do smaku. Wrzuć także ugotowane ziarna ryżu i miękką cebulę. W sporym garnku zagotuj wrzątek. Z kapusty usuń głąb i sparz ją tak, aby odseparować liście. Zawiń w nie przyrządzony uprzednio farsz.
Nieforemnymi, uszkodzonymi liśćmi wyłóż lekko natłuszczone dno prodiża. Na kapuście umieść poskładane gołąbki. Odlej ok. 1 l płynu z gotowania kapusty i wymieszaj go z sosem pomidorowym, dopraw czosnkiem, ziołami prowansalskimi i wszystko wlej do prodiża. Uruchom urządzenie, a gdy się rozgrzeje piecz gołąbki przez 40 minut. Podawaj je ze świeżym pieczywem.