Jajka na twardo najczęściej podajemy z dodatkiem majonezu. Jednak będą one pysznie smakować także w połączeniu z innymi, pełnymi wyrazu dodatkami. Dziś zachęcamy was do wypróbowania prostego, a przy okazji wyśmienitego sosu musztardowego. Ma kremową konsystencję i fenomenalny smak, więc nikt nie będzie w stanie się mu oprzeć.
Jeżeli nie macie ochoty na łączenie majonezu z ostrymi dodatkami, macie do wyboru inną świetną opcję. Intensywny w smaku i niezwykle kremowy sos na bazie musztardy z sukcesem zastąpi popularny majonez. Robi się go błyskawicznie, więc tym bardziej powinniście się na niego skusić.
Jak przygotować jajka w sosie musztardowym?
Składniki:
1 szklanka bulionu np. jarzynowego
6 jajek
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki mąki pszennej
pieprz i sól do smaku
2 łyżki ulubionej musztardy
Sposób wykonania:
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Umyj je i ugotuj na twardo, a na końcu ostudź. W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego musztardę i rozprowadź ją. Śmietanę połącz z mąką, wymieszaj, a potem zahartuj oba składniki niewielką ilością bulionu. Powoli przelewaj mieszankę do garnka, bez przerwy mieszając. Sos gotuj do momentu, aż zrobi się gęsty, dopraw go pieprzem oraz solą. Ostudzone jajka pozbaw skorupek, przekrój na pół i ułóż na talerzu. Polej przyrządzonym sosem musztardowym i podawaj, smacznego.
Wskazówka
Wyrazisty sos na bazie musztardy może być też doskonałym dodatkiem do frytek, pieczonych ziemniaków lub klasycznej karkówki z grilla.